Безконтактно плащане с часовник с Wear OS в България

Най-лесният начин за безконтактно плащане с часовник е с Apple Watch и Apple Pay. За всички, които ползват телефон с Android това не е опция. Смарт часовниците с операционната система на Google, която бе преименувана в края на 2018 г. от Android Wear на Wear OS, поддържат Google Pay, но …

Wear OS by Google

Google са ограничили безконтактното плащане с часовник само в рамките на няколко държави. Ако се намирате на територията на някоя от тях (Германия, Франция, Италия, Обединеното Кралство…) можете да правите транзакции на ПОС терминал с часовника си. Но щом GPS-ът ви засече извън позволените държави, приложението на Google Pay на часовника не е налично. Остава ви възможността за безконтактно плащане с телефон.

Предимството на някои устройства с Android е, че могат да работят със софтуер различен от оригиналния. Така може да се инсталират приложения, които да позволят удобното безконтактно плащане с часовник дори в България.

Ticwatch C2 с карта Revolut
Ticwatch C2 с карта Revolut

Избор на часовник

Не всички смарт часовници могат да се ползват за безконтактно плащане на POS терминал. Задължително условие е да имат NFC. Само някои Wear OS часовници са съвместими с Google Pay. Преди да изберете този, който най-много ви харесва на външен вид, проверете дали ще можете да плащате с него.

Как да заобиколим географското ограничение на G Pay

Първият вариант е да ползваме приложението Permanent Proxy за Wear OS, с което може да ползвате безконтактно плащане с часовника в държави, блокирани от Google Pay.

Приложението използва вградения в Android http_proxy сервиз, който се стартира през ADB и някое свободно прокси от държава, в която G Pay е разрешен.

  1. Разершете Developer options на вашия часовник през Settings > System > About и натиснете build number 7 пъти, докато „станете“ developer.
  2. Идете в Settings > Developer options и разрешете ADB debugging и Debug over Bluetooth
  3. Инсталирайте Permanent Proxy от Google Play Store и го отворете
  4. Натиснете върху Always allow this computer
  5. Въведете адреса и порта на проксито и разрешете Enable on boot

Втори вариант е приложим при часовниците на Mobvoi Ticwatch Pro и Ticwatch C2 , които са един от възможните избори. Работят с Wear OS и се поддържат от Google Pay.

За да ползвате G Pay с един от двата часовника трябва да изпълните следни стъпки:

  1. Root-ване и записване на нов ROM. Инструкция за флашване може да намерите във форума XDA
  2. Промяна в базата на Google Mobile Services за да не ви ограничава териториално – описано в този пост
  3. Разрешаване на Google Pay приложението да работи извън позволените държави с тези стъпки

След това добавяте някоя от картите, които могат да се ползват с Google Pay и вече можете да плащате безконтактно на POS терминал.