Карти за безконтактно плащане с телефон – Google Pay и Apple Pay

За момента платежнaтa системa на Google не приема български карти за безконтактно плащане с телефон на POS терминал. Ако ползвате Apple Pay, имате възможност да добавите ваша дебитна или кредитна MasterCard от UniCredit Bulbank или Fibank.

Има няколко карти, издавани от банки и доставчици на платежни услуги в Европа, които могат да бъдат използвани от българи с G Pay и Apple Pay. Някои могат да бъдат получени на адрес в България, за други трябва да се ползва адрес в чужбина – на ваш познат или на фирма за доставки до България.

Monese

Карта Monese

Предимството на Monese картата е, че можете да си я поръчате на адрес в България и да я добавите за безконтактни плащания с телефон в Apple Pay. За да я използвате с Google Pay трябва да я поръчате на адрес в държава, в която G Pay работи. Зареждането на пари към Monese сметките ви става или чрез друга ваша банкова карта или със SEPA превод по EUR сметката, или с трансфер по sort number на GBP сметката. И към двата вида сметки можете да поръчате безплатно физически и виртуални карти. При безплатния план нямате месечни такси, няма такси при плащане, можете да теглите от банкомат до 200 евро или лири на месец без такса.

Revolut

Карта Revolut

Това е може би най-функционалната система. Картите Revolut, издадени с адрес в България се поддържат само от Apple Pay, а карти издадени на адрес в UK могат да се добсвят и в GPay. В приложението на Revolut можете да управлявате вашата карта – разрешавате и забранявате online транзакции, теглене от банкомат, безконтактни плащания, плащания през магнитната летна, плащания базирани на вашето местоположение. Имате възможност да откриете сметки в над 20 валути и да прехвърляте мигновено пари между тях, като се възползвате от изгодни валутни курсове. Стандартния безплатен план позволява търговия с над 800 вида акции от NYSE, до 3 сделки на месец без комисион. Можете да купувате от най-използваните крипто валути – BTC, ETH, XRP, LTC, BCH.

Зареждането на пари по сметките ви става с банкова карта или банков превод по вашия IBAN.

Възможно е вашата банка да таксува транзакцията за зареждане на пари (като плащане на ПОС в чужбина или Паричен превод). Запознайте се с тарифата и следете за промени.

При теглене с чуждестранни карти на банкомати на някои банки (Райфайзен) се начислява такса от банката.

Curve

Карта Curve

Картата на Curve обединява вашите дебитни и кредитни карти, без да се налага да зареждате предварително някаква сума. Пластиката можете да поръчате безплатно на адреса ви в България.

Имате възможност за добавяне на тяхната карта към Google Pay и Samsung Pay ако искате да ползвате карата им за безконтактно плащане с телефон.

Безплатният план има лимит за теглене на ATM е 200 евро на месец без такса и до 500 евро при плащане във валута, различна от вашата карта. Избирате и 3 магазина, в които ползвате 1% кешбек за 3 месеца – примерно Lidl, IKEA и Starbucks.

При регистрация в  Curve с код NVRWPW6D получавате бонус £5.

Monzo

Карта Monzo

Monzo e дигитална банка от Великобритания, чиито карти се поддържат от Google Pay и Apple Pay. Monzo разполага с банков лиценз за Великобритания и вашите спестявания за защитени от закона и можете да получавате лихва до 1.71% върху тях.

Прехвърлянето на средства по сметката е само от друга UK сметка. Не можете да зареждате с банкова карта, но пък можете да ползвате GBP сметка от Revolut или Monese.

N26

Германска финтех компания, предлагаща банкови карти и услуги. Картите N26 са съвместими с безконтактно плащане с телефон чрез Google Pay и Apple pay. Можете да заявите сметка в Германия в EUR. Адресът за получаване на картата трябва да бъде в съответната държава, все още не може да се използва български адрес. Верификацията на самоличноста ви преминава през кратко видео интервю, в което трябва да представите вашите документи.

Както при Monzo, зареждането на пари в акаунта ви става с превод от друга сметка.