Плащане с Apple Pay в България

За да използвате своя iPhone или Apple Watch за плащане на POS терминал е необходимо да добавите карта, която се поддържа от Apple Pay.

Банкова карта. Картите, издавани от български банки не могат да бъдат добавени в Apple Pay, с изключение на дебитни или кредитни MasterCard от UniCredit Bulbank или Fibank. Най-лесният начин е използването на карта от Monese – мобилен доставчик на разплащателни сметки от Великобритания. Друг такъв доставчик е Revolut.

Monese

Сваляте си приложението Monese – можете да ползвате този линк, за да получите ‎€15 след регистрация с код VESEL149 и след като направите първата си транзакция с картата, която ще получите. Възможно е кодът за €15 да не се попълни автоматично – трябва вие да го въведете при регистрацията, ако искате да получите бонуса. След регистрация ще получите собствен код, с който да каните приятели и да получавате бонуси.

Monese cards
Monese

При регистрацията ще ви предложат два вида сметка – EUR(подходяща за Евро зоната) или GBP(подходяща за UK). И двата вида Monese карти могат да се използват за безконтактно плащане с Apple Pay, така че изберете такава, която ще ви е по-полезна.

Пластиката на картата ще пристигне след около седмица на адреса, с който сте се регистрирали. Като я получите и активирате, можете да я добавите в Apple Pay.

Последната стъпка преди да използвате телефона си за безконтактно плащане е да захраните Monese сметката си от ваша банкова карта. Минималната сума за зареждане е €10.

Някои български банки вземат такса от 0.25 ~ 0.50% на транзакция на чужд POS терминал, каквото е зареждането на акаунти в Revolut и Monese. Проверете тарифата на вашата банка за таксите на дебитни или кредитни карти.

Monese не е единствената възможност за плащане с Apple Pay в България. Можете да видите и други карти за безконтактно плащане с телефон.