Плащане с Apple Pay в България

За да използвате своя iPhone или Apple Watch за плащане на POS терминал е необходимо да добавите карта, която се поддържа от Apple Pay.

Банкова карта. Картите, издавани от български банки не могат да бъдат добавени в Apple Pay, с изключение на дебитни или кредитни MasterCard от UniCredit Bulbank и Fibank или карта от Райфайзенбанк. Най-лесният и безплатен начин е използването на карта от Curve, Monese или Revolut – мобилни доставчици на разплащателни сметки от Великобритания.


Curve

Изтегляте приложението Curve, (от https://curve.page.link/Sykyf с код NVRWPW6D получавате бонус £5). Избирате безплатната Curve Blue или платена Curve Black.

Потвърждавате самоличността си и адресът, на който да ви доставят пластиката за около седмица. Добавяте своя българска банкова карта. Потвърждението на картата става с генериране на код с транзакция от около £1, която ще ви бъде възстановена. От банково извлечение или интернет банкиране трябва да видите кода и да го въведете в Curve.

Curve Blue card
Curve Blue

След като получите пластиката на Curve картата и я активирате в приложението, можете да я добавите в Apple Pay. Не е необходимо да зареждате пари в Curve. Всяка транзакция с Curve използва вашата банкова карта за същата сума.
Първите 3 месеца ползвате 1% кешбек в 3 магазина от списък.

Monese

Инсталирате си приложението Monese

Monese cards
Monese

При регистрацията ще ви предложат два вида сметка – EUR(подходяща за Евро зоната) или GBP(подходяща за UK). И двата вида Monese карти могат да се използват за безконтактно плащане с Apple Pay, така че изберете такава, която ще ви е по-полезна.

Пластиката на картата ще пристигне след около седмица на адреса, с който сте се регистрирали. Като я получите и активирате, можете да я добавите в Apple Pay.

Последната стъпка преди да използвате телефона си за безконтактно плащане е да захраните Monese сметката си от ваша банкова карта. Минималната сума за зареждане е €10.

Някои български банки вземат такса от 0.25 ~ 0.50% на транзакция на чужд POS терминал, каквото е зареждането на акаунти в Revolut и Monese. Проверете тарифата на вашата банка за таксите на дебитни или кредитни карти.

Monese не е единствената възможност за плащане с Apple Pay в България. Можете да видите и други карти за безконтактно плащане с телефон.