Android телефон с Google Pay в България

От 17 ноември 2020 г. България вече официално е сред държавите, в които Google предлага услугата Google Pay. Ако все пак имате подходящ телефон с Android и искате да го ползвате за плащания на POS терминали – вече е лесно.

Какво ни е необходимо

Телефон. Android телефон с NFC (Near Field Communication). Имайте предвид, че Google Pay стандартно не поддържа root-нати телефони или с модифициран ROM.

Google Pay. Приложението може да го намерите в Google Play Store. Там можете да добавяте платежни средства – вашите карти, както и да избирате коя да е картата за плащане по подразбиране. От там разрешавате и безконтактното плащане с вашите карти.

Банкова карта. Картите, издавани от български банки могат да бъдат добавени в Google Pay, но не всички могат да се използват за безконтактни плащания на POS терминал в магазините. Най-лесният начин е използването на карта от Curve, Revolut, Vivid или Monese – мобилни доставчици на разплащателни сметки.

Vivid

Vivid e финтех компания от Германия, чиито карти се поддържат от Google Pay и Apple Pay. С този линк за регистрация полвате бонус от 20 евро до 31 октомври. Vivid Money е разработена от немската Solarisbank и освен безконтактно плащане има редица бонуси. Освен безплатните преводи и теглене от банкомат, IBAN от Германия, най-интересното е кешбека, който може да достигне до 25%. За България кешбек (възстановяване на платени суми) може да се трупа в магазини на LIDL, Kaufland, Shell, Zara, H&M, Nike, Adidas, Decathlon и други. Те са включени в Super Deals, които се обновяват на всяка седмица.

Зареждането на средства по Vivid сметката е с банкова карта или банков превод. Можете да ползвате безплатен превод от Revolut, с който преводът минава за около час или SEPA превод от българска банка, с който парите са във Vivid сметката ви на следващия работен ден.

Curve

Изтегляте приложението Curve, (от https://curve.page.link/Sykyf с код NVRWPW6D получавате бонус £5). Избирате безплатната Curve Blue или платена Curve Black.

Потвърждавате самоличността си и адресът, на който да ви доставят пластиката за около седмица. Добавяте своя българска банкова карта. Потвърждението на картата става с генериране на код с транзакция от около £1, която ще ви бъде възстановена. От банково извлечение или интернет банкиране трябва да видите кода и да го въведете в Curve.

Curve Blue card
Curve Blue

След като получите пластиката на Curve картата и я активирате в приложението, можете да я добавите в Google Pay. Не е необходимо да зареждате пари в Curve. Всяка транзакция с Curve използва вашата банкова карта за същата сума.

Monese

Сваляте си приложението Monese от Google Play Store. Регистрирате се с вашите имена и адрес.

Monese cards
Monese

При регистрацията ще ви предложат два вида сметка – EUR(подходяща за Евро зоната) или GBP(подходяща за UK). Към всяка от двете сметки можете да поръчате карта, която може да се използва за безконтактно плащане с Google Pay.

Пластиката на картата ще пристигне след около седмица на адреса, с който сте се регистрирали. Като я получите и активирате, можете да я добавите в G Pay.

Последната стъпка преди да използвате телефона си за безконтактно плащане е да захраните Monese сметката си от ваша банкова карта. Минималната сума за зареждане е €10.

Възможно е вашата банка да таксува транзакцията за зареждане на пари (като плащане на ПОС в чужбина или Паричен превод) – запознайте се с тарифата и следете за промени.

При теглене с чуждестранни карти на банкомати на някои банки (Райфайзен) се начислява такса от банката.

Плащане с Google Pay на POS терминал

При самото плащане с Google Pay в България е необходимо само да светнете екрана на телефона (за суми до 50 лева от съображения за сигурност) и да го доближите до терминала. Веднага след това ще получите известия от G Pay и Monese или Curve за сумата, която току що сте заплатили.

За по-големи суми (зависи от банката издател на картата) може да се налага предварително сте отключили телефона.

Vivid, Monese и Curve не са единствената възможност за плащане с Google Pay в България. Можете да видите и други карти за безконтактно плащане с телефон.